
Marmaris Söğüt
Marmaris Söğüt, Muğla’nın en büyük köyüdür Söğüt Köyü. Manzara açısından muhteşem görsel güzellik sağlayan bu koya gelirken manzarayı izlemeye başlıyorsunuz.
Söğüt Bozburun Yarımadası’nın uç ve biraz da sapa noktasında yer alıyor. Bu nedenle turizm trafiğinden etkilenmemiş bakir bir koy. Buna rağmen denizden biraz içerde kalan köy çarşısı canlılık gösteriyor. Burada Taşlıca, Bozukkale, Serçe Limanı, Asardibi, Kızılkayalar gibi mevkiler ve Yunanistan’ın Sömbeki (Simmi) adasının silueti de görüş açısında bulunuyor.
Eğer Marmaris’ten sonra yolunuz buraya düşerse daha dingin, daha huzurlu günler geçireceğiniz kesin. Kalabalıktan uzakta günbatımını izleyebilir, daha doğal ve sessiz bu koyda sakin bir tatil geçirebilirsiniz.
Köyün içme suyu, 41 kuyu olmasına rağmen adına Kırk Kuyular denilen yerden sağlanıyor.
Türkiye’nin en korunaklı doğal limanlarından biri olan Serçe Limanı arkasında bulunan plaj ve tekneler turistlere Rodos Adası silueti karşısında tertemiz sularda yüzme keyfini yaşatıyor. Deniz ürünleri açısından çok zengin olan Marmaris Söğüt koyunda mağaralar, sinarit, fangri, sokkan, melanur, istina, takoz, mantık, eşkina, trança, akya, lâhos ve kabuklu deniz ürünü karavida en çok yakalananlar arasında yer alıyor.
Marmaris Söğüt Köyü, kitle turizminin ulaşamadığı koylardan biri. Bu köyün erkekleri, arabaların hala pek sık geçmediği, turist otobüslerinin ise hiç uğramadığı yolların kenarındaki kahvelerinde çaylarını yudumlarlar. Çevredeki birçok tarihi ören yerini bölgenin yerlileriyle beraber gezebilirsiniz, size gönüllü olarak rehberlik yapacaklardır. Bu şekilde yürümekle aşınmış yollara hiç girmeden, sadece size ait patikalardan bölgenin zengin tarihi geçmişiyle tanışabilirsiniz. Bu ören yerleriyle ilgili kaynaklar çok kısıtlı olduğu için hayal gücünüze sık sık başvurmak zorunda kalacaksınız.
Bölgede restoranların neredeyse hepsinde menünün demirbaşıdır ahtapot ve kalamar, sadece menülerin değil Bodrum ve Marmaris’in sularının da. Ahtapot avı için en uygun zaman eylül ve ekim aylarıdır, ahtapot en az 2 kg çekmelidir. Yakalanan ahtapotun daha sonra başına gelenler belki pek hoş görünmez hayvan severlere ama bu işlem ahtapotun tadını mükemmelleştirir. Sonrasında tekrar tavaya atılacak olsa da ahtapotun büyük bir itinayla pişirilmesi gerekir, her aşçının meslek sırrıdır bu iş.
Açık denizde yaşayan kalamar, kasımla şubat arasında yumurtlamak üzere bölgeye gelir. Kalamarların çok küçükken avlanmamaları gerekir, boyları en azından 20 cm olmalıdır tavaya girmeden önce. Tipik kalamar halkaları pişirilme kolaylığı açısından hazırlanır, en azından bir tam gün boyunca marine edilir ve unlanarak kızartılır, ama işin erbabı olanlar ızgarasını veya tavasını tercih ederler. Marmaris Söğüt Köyü’nde en leziz kalamar ve ahtapotu bulacağınız yerler Yakamoz ve Aşkın Balık Restoranları’dır, bizden söylemesi…